Apakah tirai terbaik ke balkoni? Mengkaji kaedah, kebaikan dan keburukan (35 foto)

reka bentuk balkoni dengan tirai mendatar

reka bentuk balkoni dengan tirai mendatar

Bagaimana untuk membuat keputusan yang lebih baik tirai ke balkoni, jika pasaran penuh dengan pelbagai bahan dan model? Yang dalam kes ini adalah berpandukan kepada prinsip-prinsip dan apa yang perlu memberi perhatian kepada?


kandungan

 • Bahan yang digunakan untuk pembuatan tirai
 • tirai menegak
 • bidai, mendatar,
 • tirai roller
 • Pemilihan tirai. Apa yang perlu dicari?

Untuk mula menentukan apa "tirai pada tingkap ke balkoni," dan apakah mereka untuk? Ini dipanggil tirai gelap terus, yang terdiri daripada beberapa plat yang saling (lamela) yang boleh disusun menegak atau melintang. Struktur ini tidak menghalang aliran udara segar, tetapi sempurna melindungi bilik dari sinaran panas menembusi matahari. Pemasangan bidai ke balkoni itu juga akan membantu untuk menyembunyikan dari mata prying.

Balkoni dalam warna kuning-hijau

Balkoni dalam warna kuning-hijau

sudut yang selesa untuk membaca di balkon

sudut yang selesa untuk membaca di balkon

Tirai yang diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi

Tirai yang diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi

Mengikut bahan-bahan pembinaan untuk tirai, mereka dibahagikan kepada:

 • kain;
 • plastik;
 • aluminium;
 • kayu.

Untuk lokasi tirai slat adalah:

 • mendatar;
 • menegak.

ada juga rolling tirai di balkoni, yang, terima kasih kepada keaslian mereka, menjadi lebih popular pada tahun-tahun kebelakangan ini. Untuk memahami dan memahami apa tirai terbaik ke balkoni, melihat dengan lebih dekat semua pilihan.

A serambi yang luas dalam nada kuning air

A serambi yang luas dalam nada kuning air

Roller tirai - penyelesaian yang sempurna untuk balkoni di sebelah cerah

Roller tirai - penyelesaian yang sempurna untuk balkoni di sebelah cerah

kain tirai

kain tirai

Bahan yang digunakan untuk pembuatan tirai

Plastik. Varian yang paling biasa. langsir plastik di balkoni berbeza memudahkan reka bentuk, harga yang berpatutan dan kualiti yang baik. Mereka mudah untuk membersihkan, cepat dan mudah untuk membersihkan.

Tree. Untuk kestabilan yang lebih besar kepada lembapan selat kayu varnis pretreated. Blinds bahan ini mempunyai pemegang khas untuk menetapkan panjang. Pilihan ini adalah lebih sesuai untuk balkoni kecil.

Kain. Sebaik-baiknya poliester. Bahan baik-untuk-bersih dan hampir pudar dalam matahari. Blinds diperbuat daripada poliester mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang.

Metal. Mudah untuk membersihkan dan murah bidai aluminium di balkoni tidak boleh menjadi pengaruh persekitaran. Mereka boleh dipercayai dan praktikal.

Balkoni di loteng

Balkoni di loteng

Loggia dalam nada kelabu-biru

Loggia dalam nada kelabu-biru

sofa yang selesa tempat duduk + ruang simpanan

sofa yang selesa tempat duduk + ruang simpanan

tirai menegak

Struktur ini terdiri daripada plastik atau aluminium cornice, kord kawalan, rangkaian penghubung berat, pelari dan selat. The lamellas boleh dibuat apa-apa bahan.

tirai menegak di balkoni melekat pada dinding atau siling menggunakan kurungan. Ia cukup untuk menggerudi 2-3 lubang. selat lama boleh mudah berubah dengan yang baru. Cara menutup dipilih sesuka hati:

 • dari kanan ke kiri;
 • dari tengah ke sisi;
 • dari kiri ke kanan.
tirai menegak di balkoni

tirai menegak di balkoni

selat menegak dikumpulkan dalam akordion dan mudah untuk berputar pada paksinya. Tanggapan bahawa tirai menegak dipasang terutamanya di bangunan pejabat, adalah salah.

A pemilihan besar tekstur, bahan dan warna membolehkan anda untuk menghiasi reka bentuk dalaman mana-mana data.

Memilih tirai menegak di balkoni, memberi perhatian khas kepada butir-butir berikut:

 • cornice pilih aluminium terbaik. Kecenderungan untuk ubah bentuk plastik boleh menyebabkan kegagalan mekanisme keseluruhan.
 • rantai plastik, melalui yang jalur menegak disambungkan di bahagian bawah, mesti putih sahaja. Plastik dengan kekuningan menunjukkan kualiti yang rendah.
 • Semua-plastik berat terbukti lebih baik daripada orang lain. Mereka tidak berkarat.
  Ini reka bentuk adalah tirai pilihan yang hebat di balkoni dengan tingkap gelongsor.
tirai menegak - penyelesaian yang bergaya untuk hiasan kawasan balkoni

tirai menegak - penyelesaian yang bergaya untuk hiasan kawasan balkoni

bidai, mendatar,

A tirai besar plus mendatar di balkoni - ia boleh dimasukkan terus pada bingkai tingkap. Dalam kes ini, kaca mereka bersempadan sangat ketat dan tidak bergaul, walaupun dengan terbuka tingkap.

Pelbagai selat, saling oleh pengancing elemen, mudah dibuka dan ditutup, berkumpul di akordion.

tirai mendatar tiruan kayu

tirai mendatar tiruan kayu

Kelebihan utama tirai mendatar di balkoni:

 • mudah dan penyelenggaraan mudah;
 • Ia mengambil ruang yang sedikit, tanpa mengurangkan kawasan visual premis itu;
 • secara pilihan boleh dipasang pada cerun atas pembukaan tingkap, bingkai dinding atau tingkap.
tirai mendatar klasik

tirai mendatar klasik

Petua! Jika anda memasang tirai mendatar pada setiap bingkai tingkap, boleh diletakkan pada bunga jendela atau objek lain, serta mudah untuk membuka dan menutup tingkap.

tirai roller

pembinaan itu terdiri daripada aci khas, yang kemas ketat luka. Aci sendiri boleh diikat pada keadaan daripada bingkai tingkap, siling atau dinding. bidai roller di balkoni, dipasang terus pada ikat tingkap, sangat selesa dan tidak mengganggu dengan penutupan atau pembukaan bingkai tingkap.

Kepelbagaian warna dan tekstur dalam penapis roll membolehkan penciptaan ruang dalaman asal. Blinds boleh menjadi lut atau sangat padat. Menarik, boleh dipercayai, tirai roller selesa di balkoni di bilik memberikan keselesaan dan kemudahan.

Mekanisme tirai roller

Mekanisme tirai roller

Ini adalah penting! Apabila memilih tirai roller membeli reka bentuk itu di mana aci dengan kain luka sekitar ia tersembunyi di dalam kotak. Kain dalam kes itu akan selamat dilindungi daripada habuk.

tirai roller dibuat teres lebih selesa

tirai roller membuat teres yang lebih selesa

Pemilihan tirai. Apa yang perlu dicari?

 • Panjang bidai di balkoni dengan bingkai gelongsor perlu sedikit lebih kecil daripada panjang bingkai (5-10 cm).
 • Apabila memilih model tertentu, anda perlu memberi perhatian kepada mekanisme stereng. Bahagian yang bergerak tidak boleh berderak. Mekanisme ini perlu beroperasi dengan lancar, mewujudkan hanya keselesaan dalam kegunaan harian.
 • tirai kain akan menjadi salah satu yang paling sesuai untuk bingkai plastik. Dalam kes ini, ia adalah mungkin untuk menyekat tingkap dari pelbagai saiz dan mudah untuk menyesuaikan tahap cahaya.
 • Luar biasa menakjubkan tirai roller pelbagai warna boleh menyebabkan kos yang tinggi. Tetapi mereka adalah penyelesaian yang sangat baik untuk masa yang lama dan untuk sebarang balkoni.
 • panjang tirai tidak boleh sampai ke lantai. Ini reka bentuk berjaya menjimatkan ruang dan membuat ia selesa. anda boleh membuat karya dalaman paling meriah dengan apa-apa pelbagai besar.
ruang makan dengan pemandangan indah bandar

ruang makan dengan pemandangan indah bandar

Rumah pejabat di balkoni

Rumah pejabat di balkoni

fabrik semula jadi, bunga segar dan kayu - mencipta suasana yang istimewa di balkoni

fabrik semula jadi, bunga segar dan kayu - mencipta suasana yang istimewa di balkoni

Yang masih tirai ditetapkan pada balkoni atau serambi? Jawapannya adalah jelas - apa-apa. Ia bergantung kepada citarasa anda. Sudah tentu, terdapat beberapa batasan. Sebagai contoh:

 • Tirai dengan kekang pada sayap keluar dari tempat di anjung dengan aluminium atau gelongsor tingkap. Jika tidak, bingkai gelongsor adalah semata-mata tidak terbuka, dan tirai aluminium tidak ditetapkan.
 • tirai mendatar boleh dikawal selia aliran cahaya. Ia boleh meningkatkan sepenuhnya - jika anda memerlukan banyak cahaya. Dan jika anda hanya menghidupkan selat, ia mewujudkan sahaja cahaya kecil.
 • tirai menegak di balkoni adalah sama dengan langsir tradisional, meliputi seluruh pembukaan tingkap. Kelemahan hanya struktur itu - untuk membuka tingkap, anda perlu terlebih dahulu membuka tirai. Dan dengan selat terbuka orang buta tidak boleh menutup.
 • tirai roller akan menjadi varian yang paling berjaya untuk balkoni yang terletak di sebelah cerah. Cukup tisu tebal tidak akan terlepas sinar matahari. Jika cahaya matahari adalah seorang tetamu yang jarang berlaku di balkoni, ia adalah lebih baik untuk mengambil tirai kain lut.
 • Satu pilihan yang menarik untuk reka bentuk kos rendah balkoni dalaman adalah untuk memasang tirai pada tingkap PVC plastik. Berkualiti tinggi plastik tidak cacat, jadi akan berlangsung cukup lama.
 • tirai kayu yang sempurna digabungkan dengan bingkai tingkap diperbuat daripada kayu. struktur data kurang - hanya kos yang tinggi.
 • tirai aluminium di blackout beranda, tahan api dan tahan lama. Tetapi banyak "rattle" apabila membuka dan menutup.
mood kawasan yang baik

mood kawasan yang baik

Bench pada tetingkap untuk pencinta buku

Bench pada tetingkap untuk pencinta buku

Blinds bukan sahaja melindungi balkoni dari sinar terang matahari, tetapi juga membantu untuk mewujudkan suasana yang selesa, menekankan ruang reka bentuk

Blinds bukan sahaja melindungi balkoni dari sinar terang matahari, tetapi juga membantu untuk mewujudkan suasana yang selesa, menekankan ruang reka bentuk


Like this post? Please share to your friends: