Bagaimana untuk membersihkan cerek elektrik dari skala: hayat hacking dan tips untuk kesucian yang sempurna

cerek elektrik - perkara boleh ditukar ganti dalam mana-mana dapur

cerek elektrik - perkara boleh ditukar ganti dalam mana-mana dapur

Bagaimana untuk membersihkan cerek elektrik dari skala - isu ini dibangkitkan oleh ramai suri rumah. Tidak dinafikan, cerek elektrik - satu perkara yang mudah dan praktikal, yang sentiasa datang dalam berguna. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa dalam skala unit dibentuk ini, dan jika ia tidak berjuang dengan cara yang tepat pada masanya, kemudian mengeluarkannya selepas itu akan menjadi sangat bermasalah. oleh itu prosedur kerak ia adalah penting untuk menghasilkan secara tetap.


kandungan:

  • Punca Skala
  • kaedah klasik membersihkan cerek daripada skala
  • remedi rakyat terhadap skala dengan menggunakan baking soda
  • kemajuan terkini dalam bidang sains untuk kesucian cerek anda
  • Lain remedi kaum diuji untuk memerangi plak
  • Bermakna industri makanan untuk memerangi limescale
  • Kaedah untuk cerek pembersihan kaca
Skala terbentuk dalam semua cerek elektrik, tanpa mengira model

Skala terbentuk dalam semua cerek elektrik, tanpa mengira model

Skala menjejaskan rasa dan kualiti air

Skala menjejaskan rasa dan kualiti air

Skala boleh menjejaskan operasi cerek elektrik

Skala boleh menjejaskan operasi cerek elektrik

Punca Skala

Seperti diketahui untuk melawan dengan apa-apa fenomena negatif, ia adalah perlu untuk mengetahui sebab-sebab. Magnesium dan kalsium adalah termasuk dalam air dari paip, akibat didih bentuk yang plak terkenal. Selain daripada bahan-bahan ini di dalam air biasanya mengandungi garam lain. ketik pada dapur karbonat mengalir jenis air, yang menentukan tahap kekukuhan, yang sama ada rata atau tinggi.

air -under dari paip - sumber utama plak pada teko

Air dari paip - sumber utama plak pada teko

Sebab utama skala adalah tahap yang tinggi kekerasan air paip. Oleh kerana itu, apabila air, sejumlah besar garam, yang akhirnya menyelesaikan pada dinding dalaman dan bahagian bawah cerek mendidih. Dalam kes ini, kerana kehidupan cerek penyahkerakan elektronik boleh dikurangkan dengan ketara. Itulah sebabnya ia adalah dinasihatkan untuk membersihkan ia kerap.

Pada mulanya skala bagi penubuhannya mempunyai struktur berliang. Dalam keadaan ini, ia boleh dikeluarkan dengan mudah dengan bantuan alat yang ada. Tetapi jika anda tidak kerap membersihkan cerek, ia ketara akan meningkatkan berat kerumitan rawatannya. Oleh itu, jumlah yang lebih besar kali, kami akan memasak air, lebih cepat buih yang terbentuk di dalam cerek. Dalam kes-kes kritikal buih meliputi bahagian tepi dan bawah cerek dalam beberapa lapisan, yang sukar untuk melupuskan.

jenis ini mempunyai cerek elektrik yang tidak lulus Tanggalkan kerak biasa

jenis ini mempunyai cerek elektrik yang tidak lulus Tanggalkan kerak biasa

kaedah klasik membersihkan cerek daripada skala

Limescale terutamanya dibentuk pada objek pemanas dalam cerek, dan pada yang dinding dan bahagian bawah. Merekalah orang-butiran dan keperluan untuk dibersihkan.

Terdapat beberapa cara untuk cepat membersihkan cerek daripada skala. Secara tradisional untuk mengawal buih membosankan berikut cara digunakan: cuka, baking soda, garam, asid sitrik. Penyokong pendekatan yang lebih moden mencadangkan penggunaan Coca-Cola. Berguna di ladang, dan air garam, dan mengelupas kentang walaupun. Apabila menggunakan alat ini, anda tidak perlu menghabiskan wang tambahan.

Ditetapkan untuk cerek daripada pelupusan skala: cuka, asid sitrik, soda

Ditetapkan untuk cerek daripada pelupusan skala: cuka, asid sitrik, soda

Lain, pilihan yang lebih moden untuk berurusan dengan skala melibatkan penggunaan bahan kimia yang dibeli, seperti, sebagai contoh, "kerak". Dalam kes ini, sudah mempunyai untuk menghabiskan wang untuk membelinya. Untuk memulakan, mempertimbangkan cara-cara rakyat berurusan dengan buih.

Beberapa ubat-ubatan tradisional untuk menghilangkan limescale

Mungkin ubat tradisional yang paling terkenal adalah dengan menggunakan antiscalants asid sitrik. Ini adalah mudah dan pada masa yang sama agak cara yang berkesan. Untuk mula tuangkan sudu asid sitrik dalam cerek dan mengisinya dengan air. Maka air akan mendidih. Seterusnya, bilas rapi cerek di bawah air sejuk dan rebus lagi.

Menyerap asid sitrik mesti betul dalam cerek

Menyerap asid sitrik mesti betul dalam cerek

Dengan alat ini, anda dengan sempurna boleh membersihkan dinding cerek, tetapi banyak "penguji" kaedah ini mengadu bahawa itu tidak akan dapat mengatasi skala yang terbentuk di bawah itu. Ia semua bergantung kepada tahap cerek dan skala.

asid sitrik akan membantu membersihkan dinding cerek mana-mana model

asid sitrik akan membantu membersihkan dinding cerek mana-mana model

Membersihkan cerek daripada asid sitrik skala - cara yang boleh dipercayai dan terbukti untuk menghilangkan plak. Walau bagaimanapun, jika kaedah yang diterangkan tidak sesuai dengan anda, atau anda tidak mempunyai diperlukan "kejadian", yang merupakan satu lagi kaedah yang popular untuk mengeluarkan limescale. Pertimbangkan bagaimana untuk membersihkan cerek elektrik dari skala dengan cuka. Dengan cara itu, media ini juga boleh menjadi berguna dalam anti-acuan dalam apartmen.

majlis: untuk tujuan ini ia adalah lebih baik untuk menggunakan 9% cuka.  

Isikan cerek 1.5 liter air dan 200 ml. cuka. Biarkan campuran yang terhasil menyelesaikan kira-kira 20 minit. Kemudian air akan mendidih dengan cuka. Maka pembuat sekali lagi juga perlu bilas dengan air. Tuangkan air segar dan rebus beberapa kali. Longkang dan bilas cerek sekali lagi untuk mengeluarkan apa-apa cuka sisa. Hasilnya, anda akan mendapat benar-benar bersih dan berkilat di dalam cerek. Walau bagaimanapun, jika skala dibentuk masa yang lama dan terlalu banyak keras, ia tidak boleh menarik diri sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai satu kelemahan - ia adalah bau yang dihasilkan oleh cuka, yang mengisi keseluruhan dapur mendidih. Tidak seperti asid sitrik, cuka meninggalkan selepas menggunakan malodor.

Purification cuka - kaedah yang selamat dan boleh dipercayai

Purification cuka - kaedah yang selamat dan boleh dipercayai

remedi rakyat terhadap skala dengan menggunakan baking soda

cara orang lain berniaga dengan skala melibatkan penggunaan soda. Seperti dalam "resepi" sebelumnya, kita perlu satu sudu bahan (iaitu, soda). Isi dengan air sebanyak membolehkan pembuat. Kemudian, air perlu direbus dengan soda dan basuh semestinya cerek air dari paip.

majlis: untuk kesan yang lebih baik jika terdapat keperluan untuk gosok sebelah kasar buih span.

Kemudian cerek lagi perlu tuangkan air dan rebus. Air adalah lebih baik untuk mendidih dan longkang dua kali untuk sisa-sisa terakhir soda hilang.

Soda sesuai untuk pembersihan dan cerek elektrik biasa. skim pembersihan

Soda sesuai untuk pembersihan dan cerek elektrik biasa. skim pembersihan

Terima kasih kepada kaedah ini, buih itu di dinding dan bahagian bawah cerek menjadi lebih rapuh, yang adalah mengapa ia adalah lebih mudah untuk menghapuskan. Pada masa yang sama, dan kaedah ini tidak menjamin pembasmian sepenuhnya limescale. Namun begitu, kesannya akan menjadi ketara. Untuk versi seterusnya menanggalkan kerak anda, selain daripada soda, dan garam perlu satu lagi. Tuangkan dua sudu baking soda dalam cerek anda. Isi dengan air dan menambah larutan yang terhasil, walaupun sesudu garam biasa. Kemudian, air di dalam cerek yang hendak tertakluk kepada mendidih. Untuk kesan terbaik, meninggalkan larutan yang terhasil di dalam cerek selama kira-kira 10 minit, kemudian tuangkan semua air.

cerek diikuti dengan air basuhan dari dalam paip. Dan rebus cerek, pra-mengisi dengan air tawar beberapa kali. Jadi, anda akhirnya menghapuskan sisa-sisa campuran. beberapa kali cukup untuk melakukannya.

Selepas membersihkan soda - Pembancuh kini sedia untuk digunakan

Selepas membersihkan soda - Pembancuh kini sedia untuk digunakan

majlis: ia percaya bahawa kaedah ini adalah lebih berkesan daripada yang sebelumnya. Dalam kes ini, skala adalah benar-benar hilang, bukan sahaja pihak tetapi juga ke bawah peranti. Dalam kes terburuk, anda akan mempunyai hanya satu lapisan kecil skala yang boleh dikeluarkan dengan mudah dengan span biasa.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk membersihkan cerek daripada skala soda.

kemajuan terkini dalam bidang sains untuk kesucian cerek anda

Jika anda bukan seorang penyokong satu kaedah yang popular, atau mereka tidak membantu anda menghilangkan buih itu, maka anda akan datang untuk bantuan cara kimia berurusan dengan sentuhan yang tidak diingini. Membuktikan diri mereka dalam pasaran domestik "kerak". Bersenjata dengan arahan untuk penggunaannya, tuangkan satu cara untuk peranti, mengisi cerek dengan air dan rebus. Bilas peranti di bawah air yang mengalir dan kemudian mendidih masa (sekurang-kurangnya 3). Ini akan mengeluarkan sisa-sisa bahan kimia.

Salah satu pilihan kerak - bermaksud untuk melawan dengan skala

Salah satu pilihan kerak - bermaksud untuk melawan dengan skala

kajian menyatakan bahawa ubat ini sempurna membersihkan dinding teko, tetapi meninggalkan katil yang tidak dibersihkan sepenuhnya. Antara ciri-ciri negatif alat boleh disebut bau yang tidak menyenangkan. Di samping itu, komposisi kimia sentiasa lebih berbahaya daripada ubat kaum yang terbukti.

Perlu diingat bahawa menggunakan kimia bermakna untuk memerangi limescale, anda mempengaruhi bukan sahaja kepada serbuan itu sendiri, tetapi juga di sisi dan bahagian bawah surat cara itu, yang boleh membawa kepada kemusnahan struktur mereka. Jadi, jika anda memilih untuk menggunakan alat-alat industri moden, cuba untuk melakukannya kerana jarang yang mungkin.

Berkesan dibersihkan lantai: sebelum dan selepas

Berkesan dibersihkan lantai: sebelum dan selepas

Lain remedi kaum diuji untuk memerangi plak

Apple dan kentang kulit sebagai skala ubat digunakan walaupun besar-nenek kami. Sebenar hari ini. Dan yang paling penting -ekologichno dan selamat apabila digunakan dengan betul. Sebagai permulaan perlu teliti dicuci kulit kentang mentah (sebagai alternatif anda juga boleh menggunakan epal). Rebus dalam teko kira-kira setengah jam. Selepas apa-apa prosedur dari skala jangan tinggal jejak. Kesan ini dapat dicapai disebabkan oleh hakikat bahawa kentang dan epal mengandungi asid khas komposisi mereka yang memecahkan deposit garam.

Potato kulit - cara ekologi membersihkan cerek

Potato kulit - cara ekologi membersihkan cerek

Alternatif bermakna untuk memerangi sampah patut dan air garam yang terhasil. Ia kini terbukti ubat tradisional. Ini dibuat mungkin terima kasih kepada fakta bahawa air garam mengandungi cuka, yang dikenali sebagai skala pecahan yang sangat baik.

pasu plastik terbaik dibersihkan dengan menggunakan remedi rakyat

pasu plastik terbaik dibersihkan dengan menggunakan remedi rakyat

Bermakna industri makanan untuk memerangi limescale

Ia telah lama untuk sesiapa tidak rahsia bahawa semua dikenali minuman berkarbonat Coca Cola boleh digunakan untuk tujuan lain dan untuk membantu dalam menyelesaikan masalah harian rutin. Ia boleh membantu anda bersih dan cerek dari skala. Ini dibuat mungkin terima kasih kepada kehadiran dalam asid sitrik minuman, yang, seperti yang kita sudah tahu, membantu untuk menghapuskan limescale. Jumlah soda yang diperlukan bergantung kepada berapa besar cerek anda.

Plain Coke adalah sesuai untuk membersihkan cerek

Plain Coke adalah sesuai untuk membersihkan cerek

Tuangkan minuman sehingga setengah teko. Biarkan selama sekurang-kurangnya 15 minit. Ini adalah perlu untuk memastikan bahawa dari Coke datang semua gas. Selepas itu, rebus perkakas setiap kali dan dibiarkan kira-kira 30 minit. Hendaklah segala air yang sejuk, dan longkang Coke singki. Ototrite bahagian dalam cerek daripada skala dengan span untuk mencuci pinggan mangkuk. Selepas itu, cerek perlu dibersihkan secara menyeluruh di dalam, rebus mempunyai air bersih biasa. Ia juga perlu digabungkan.

Menggunakan Coke boleh dan untuk membersihkan dinding luar Maker

Menggunakan Coke boleh dan untuk membersihkan dinding luar Maker

majlis: dengan segala cara tidak menambah kepada air panas. Gunakan hanya air sejuk. Jika tidak, anda boleh mendapatkan tindak balas kimia yang tidak dijangka.

Untuk membersihkan cerek di atas skala yang tidak menjadi penyeksaan untuk anda, anda perlu menjalankan langkah-langkah pencegahan yang sistematik yang akan menghalang pembentukan plak. Oleh itu, bagi mendidih lebih baik tidak menggunakan air berklorin tegar dari paip, dan air yang ditapis atau suling. pembersihan biasa dari cerek dan akan menghalang banyak masalah. Jadi, ia adalah disyorkan "Tindakan pembersihan" sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Membersihkan cerek tanpa scaling dalam

Membersihkan cerek tanpa scaling dalam

Ingat bahawa menggunakan segala cara untuk berurusan dengan buih yang dinyatakan di atas, perlu berhati-hati mendidih cerek dan bilas beberapa kali, sehingga ia telah hilang daripada produk pembersihan, walaupun mereka adalah semula jadi. Selepas selamat asid untuk organisma. alat baru, bagaimana untuk membersihkan cerek elektrik dari skala kini dalam senjata anda muncul mungkin.

Bagaimana untuk membersihkan cerek elektrik dari skala: kaedah untuk teko kaca

pertimbangan berasingan harus diberikan kepada bagaimana keraknya kaca cerek elektrik.

Pada dasarnya, untuk membersihkan kaca cerek patut dan penjelmaan yang dinyatakan di atas, seperti:

  • soda;
  • cuka;
  • asid sitrik.

Bagaimanapun, ambil perhatian bahawa apabila membersihkan kaca cerek tidak boleh menggunakan span sebelah tegar kerana ia boleh mencalarkan permukaan sensitif.

Bagaimana untuk membersihkan cerek elektrik dari skala

kaca jernih cerek elektrik dari skala sebenarnya agak mudah

Sebagai cara pencuci alternatif Artikel yang dibuat daripada kaca Anda boleh menggunakan lemon dan cuka. Bagi tujuan ini, dua sudu besar jus lemon (asid sitrik), dan dua sudu besar campuran cuka dengan satu liter air. Campuran harus mendidih kira-kira 10 minit. Kemudian lap dengan span lembap (lembut sisinya). Kemudian, litar sudah diketahui mencuci cerek dengan air dan rebus untuk menghapuskan apa-apa kesan baki cara.

Terdapat satu lagi alat yang terbukti untuk membersihkan kaca perkakas elektrik. Untuk melakukan ini, anda perlu Calgon. Ini bermakna untuk mesin basuh pinggan mangkuk adalah komponen khas dalam komposisinya. Mereka membolehkan anda untuk mengatasi deposit garam, ketara melembutkan mereka. Kerana ini, anda akan dapat membersihkan permukaan teko tanpa banyak kesulitan. Untuk melakukan ini, anda perlu satu sudu teh Calgon, dicairkan dalam tiga liter air. Campuran harus direbus dalam cerek. Maka ia adalah perlu untuk mencurahkan dan basuh unit dengan air suam. Dengan cara itu, alat ini juga akan membantu untuk menghadapi dengan skala dan deposit dalam mesin pencuci pinggan.

cerek elektrik dengan teko bersepadu tanpa skala

cerek elektrik dengan teko bersepadu tanpa skala

Kami akan menasihati anda untuk mengikuti prosedur ini sekali lagi untuk mendidih cerek dan membilasnya dengan pasti menghilangkan bahan kimia kekal. Oleh itu, setelah berjinak dengan alat ini, anda tahu bagaimana dengan mudah anda boleh membersihkan cerek skala elektrik.


Like this post? Please share to your friends: