Bagaimana untuk memilih permaidani untuk pedalaman: 80 tips Juruhias dan menang-menang gabungan

Permaidani - satu terperinci penting di pedalaman

Permaidani - satu terperinci penting di pedalaman

Permaidani di atas lantai Ia telah lama tidak lagi dikaitkan dengan permukaan, yang mempunyai satu fungsi utama - membuat lantai yang lebih panas. Hari ini ia adalah sebahagian penuh variasi pelik hiasan dan walaupun hampir satu karya seni. Ia memberi laluan kepada praktikal kecantikan, untuk haba teknologi dibangunkan dengan baik membolehkan memasang radiator atau lantai yang hangat. Banyak spesies adalah kelihatan begitu menarik yang kadang-kadang kita hanya hilang dalam stok dan tidak mencari jawapan kepada persoalan bagaimana untuk memilih permaidani untuk kawasan pedalaman. Dalam kes sedemikian, untuk membantu kami datang pereka terkemuka dan tidak sabar-sabar untuk berkongsi cadangan.


permaidani terang dengan corak di dalam bilik tidur klasik

permaidani terang dengan corak di dalam bilik tidur klasik

tekstur permaidani putih dengan bunga ros di kawasan pedalaman

tekstur permaidani putih dengan bunga ros di kawasan pedalaman

permaidani kuning air di kawasan pedalaman di ruang tamu

permaidani kuning air di kawasan pedalaman di ruang tamu

Dan sama ada ia adalah perlu pada semua?

Beberapa dekad yang lalu, telah dianggap sebagai petunjuk status permaidani, ia mampu membeli unit itu sendiri, tetapi kerana orang-orang menyimpan wang terakhir mereka dan membeli walaupun trek kecil. Hari ini, terdapat bahan-bahan lain - linoleum, lamina dan parket, bahawa pemilihan yang mahir yang berbeza kelihatan kelebihan yang menarik dan tidak dapat dinafikan - mudah untuk menjaga! Tetapi ia adalah satu pilihan untuk orang yang sangat bersemangat yang tidak mahu menghabiskan terlalu banyak masa pada pembersihan dan memikirkan persoalan bagaimana untuk memilih permaidani untuk kawasan pedalaman. Gambar bilik adalah luas dan sederhana, tetapi berasal sama ada dari keselesaan mereka? Sebagai peraturan, tidak. Itulah sebabnya permaidani adalah abadi, dan apa sahaja yang berjalan dalam kalangan mahupun fesyen berubah-ubah, mereka boleh mengubah struktur bahan, bentuk, warna, walaupun pelantikan itu, tetapi tidak pernah pergi ke dalam kelalaian.

Pelbagai warna permaidani berjalur di dapur yang terang

Pelbagai warna permaidani berjalur di dapur yang terang

Bagaimana untuk memilih permaidani hak untuk kawasan pedalaman

mengandung untuk menghiasi rumah atau pangsapuri permaidani, anda perlu tahu beberapa kriteria asas yang perlu bergantung apabila memilih dalaman yang didambakan. Ini adalah bentuk, saiz, warna, bahan dan keserasian dengan persekitaran.

permaidani terang di kawasan pedalaman di ruang tamu

permaidani terang di kawasan pedalaman di ruang tamu

Apa saiz sepatutnya permaidani

Untuk mengaitkan dengan betul saiz tikar dan bilik, kita perlu mengambil kira dua perkara utama - mengukur jumlah kawasan premis dan tempat-tempat di mana mungkin akan berdasarkan kepada kami "rakan hiasan." minusuem berikut 25 cm dari dinding, perabot dan lain-lain bahawa ia akan mengelilingi dan berpura-pura parameter anggaran.

Pusingan sederhana permaidani bersaiz akan membahagikan bilik kepada zon

Pusingan sederhana permaidani bersaiz akan membahagikan bilik kepada zon

Oleh saiz permaidani dibahagikan kepada:

 • kecil - 3 m2;
 • sederhana - 3-6,5 m2;
 • besar - 6 m2 dan banyak lagi.

Pemilihan bilangan dan saiz bergantung kepada kedudukan laluan pada lantai.

permaidani lama sedikit kelihatan baik pada dapur terang

permaidani lama sedikit kelihatan baik pada dapur terang

Bagaimana untuk memilih permaidani di atas lantai untuk kawasan pedalaman

Mematuhi keharmonian luar ingat satu peraturan mudah - jumlah lapisan hendaklah tidak lebih daripada satu pertiga daripada bilik. Ini bermakna bahawa mungkin versi - atau permaidani besar di tengah, atau dua sama di kawasan yang berbeza, sebagai contoh, satu di pusat, yang kedua di belakang antara TV dan sofa, atau di pihak yang bertentangan katil jika bilik tidur. Perkara utama yang mereka tidak dilindungi dalam agregat lebih daripada satu pertiga dari bilik.

majlis: permaidani besar visual mengurangkan bilik, terutamanya jika mereka adalah warna-warna gelap, bagaimanapun, dan permaidani kecil akan kelihatan sangat melucukan di dalam dewan besar. Kita perlu jelas berkaitan perkara itu.

Nisbah yang betul bagi saiz permaidani dengan saiz bilik

Nisbah yang betul bagi saiz permaidani dengan saiz bilik

Bentuk dan kandungan

Bentuk permaidani hari ini tidak hanya mengulangi semua jenis bentuk geometri -. Bulatan, oval, poligon, dataran, trapezium, dan sebagainya, tetapi juga boleh didapati dalam bentuk bunga, haiwan, titisan, emping salji, dan juga hantu. imaginasi pereka, sering sepenuhnya memadam had semua dapat difikirkan.

Sebuah meja bulat dan permaidani pusingan akan menghiasi ruang makan

Sebuah meja bulat dan permaidani pusingan akan menghiasi ruang makan

Apa yang perlu dilakukan? Sebaik-baiknya, anda perlu mengambil kira geometri perabot, jika dikuasai oleh segi empat tepat meja, sofa, almari - yang sama, hendaklah berbaring bersebelahan dengan permaidani, bulatan dan oval sama. Walau bagaimanapun, juruhias moden mendakwa bahawa hari ini segala-galanya adalah mungkin! Jika anda ingin membuat nota dalam kelalaian bergaya klasik - membuat berani, walaupun di atas lantai ruang tamu, perpustakaan atau besar bilik tidur, teh bertempat meningkat atau hantu putih. Perkara utama tidak selalunya - elemen-elemen ini perlu bekerja pada kontras dan berada dalam satu salinan tunggal, jika tidak, anda akan kehilangan kesan kejutan dan kemuncak.

"Потертые" ковры прямоугольной формы добавят ноту небрежности в интерьер и сделают более расслабленную атмосферу

"Shabby" permaidani segi empat tepat akan menambah nota kecuaian di pedalaman dan membuat suasana lebih santai ia

Bagi kandungan, bahan boleh menjadi apa-apa, dan juga panjang cerucuk (semua pada permaidani pendek tidur dibahagikan dengan purata dan termasuk longgokan panjang).

bahan-bahan:

 • Bulu. Ia adalah mahal, tetapi klasik kualiti, produk tersebut dihasilkan di kilang-kilang bulu, mereka adalah menyenangkan untuk disentuh, cukup fleksibel dan mampu berkhidmat dengan setia selama 50 tahun, yang tinggal hampir utuh. Mereka ini disifatkan oleh nada tenang dan sesuai untuk semua jenis dalaman. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan - dengan cepat rosak dan boleh makan tahi lalat atau kerosakan acuan mempunyai mengendalikan cara yang khas dan memantau kelembapan dari bilik.
permaidani bulu melihat rupa mahal dan mewah ke pedalaman klasik

permaidani bulu melihat rupa mahal dan mewah ke pedalaman klasik

 • Sutera. Ini mewah berseri akan kos lebih mahal daripada bulu, tetapi kualiti mereka dengan cepat sememangnya berbaloi. Permaidani diperbuat daripada sutera adalah sangat kuat dan indah, kerana tekstur bahan menyediakan satu peluang yang unik untuk bekerja sebagai jelas seperti mana-mana imej! permaidani sutera begitu halus bahawa mereka sering dibandingkan dengan lukisan pelukis hebat dan penyesalan meletakkan di atas lantai, menggunakan sebagai sarong dan sofa.
permaidani sutera harmoni digabungkan dengan objek antik kehidupan sehari-hari di bilik mandi

permaidani sutera harmoni digabungkan dengan objek antik kehidupan sehari-hari di bilik mandi

 • KWS. Ini seni buatan, seolah-olah semua hampir sama dengan sutera, tetapi sebenarnya ia adalah selulosa. Bukan sahaja mereka menghasilkan lukisan terperinci kualiti sutera "karya", jadi masih dan tidak rebah, jangan lap dari semasa ke semasa, terutamanya tidak tercemar, dan yang paling penting, kos beberapa kali lebih murah. Ia adalah sesuai untuk semua keluarga dengan kanak-kanak, kucing dan anjing - murah dan cantik.
Rug dengan viscose di kawasan pedalaman di ruang tamu

Rug dengan viscose di kawasan pedalaman di ruang tamu

 • Nilon. Ini permaidani poliamida, yang memberikan imej yang terang, kekuatan tinggi dan prestasi lelasan, daya tahan dan salah satu yang menarik kualiti yang sangat penting untuk keluarga dengan kanak-kanak kecil - mereka tidak menyalakan. Jadi, jika, seperti dalam filem "Back to the Future", anak lelaki atau anak perempuan anda sengaja membakar permaidani ruang tamu, menjadi lemah lembut terhadap mereka.
permaidani nilon terang di lorong dalaman

permaidani nilon terang di lorong dalaman

 • Polipropilena. Ini adalah yang paling murah, cantik, licin, terang dan mudah untuk membersihkan permaidani, tetapi juga kehidupan kecil, maksimum - 5 tahun. Sebaliknya, ia akan memberi peluang untuk mengemaskini pedalaman.
Permaidani diperbuat daripada polypropylene di nurseri

Permaidani diperbuat daripada polypropylene di nurseri

 • Poliester. Menyerupai rakan-rakan bulu, mereka hampir sebagai lembut dan tahan lama, kelihatan mewah untuk memasukkan versi panjang dan juga mengekalkan kehangatan, sesuai untuk ruang tamu. Tetapi terdapat dua kelemahan: mereka "menembak", poliester - penyimpanan yang sempurna untuk elektrik statik, dan teruk memegang borang jika mereka perlu dibasuh, atau jika sesuatu yang diputarbelitkan.
Permaidani dengan poliester kelihatan mewah di bahagian dalaman yang moden

Permaidani dengan poliester kelihatan mewah di bahagian dalaman yang moden

Apabila memilih bentuk dan semua bahan adalah berdasarkan kepada saiz bajet, kaedah permohonan dan keadaan sekitar - kehadiran anak-anak kecil dan haiwan. Sudah tentu, anda boleh habiskan pada permaidani salji putih dengan bulu semula jadi panjang, tetapi terdapat dalam erti kata bahawa ia zatopchet anjing anda, akan menjaringkan rambut kucing hitam atau razrisuy anak-anak? Atau adakah ia masuk akal untuk meletakkan di atas lantai tikar sutera nipis buatan tangan, apabila lebih sesuai untuk bersandar yang sudah dibincangkan di dalam bilik tidur jenis oriental?

Jika rumah anda adalah semua akkuratisty - mampu warna-warna terang dan komposisi semula jadi, dalam kes-kes lain, datang dan sintetik, keputusan itu akan bergantung kepada imaginasi dan kebijaksanaan tuan rumah.

majlis: pereka perasan masa yang sangat cantik - termasuk kulit lama dengan baik dengan pendiangan, terletak di zon ini, adalah lebih baik untuk mewujudkan rasa kehangatan dan kenyamanan.

Termasuk permaidani panjang di kawasan pedalaman di bilik tidur

Termasuk permaidani panjang di kawasan pedalaman di bilik tidur

Bagaimana untuk memilih warna permaidani kepada kawasan pedalaman

Sejak permaidani yang dibeli bukan untuk musim ini dan untuk tahun akan datang, pilihan warna adalah sangat penting kerana ia secara langsung berkaitan dengan lukisan. Jika anda tidak pasti apa yang akan sesuai dengan anda warna terang, terdapat palet universal yang bekerja dengan betul dalam apa jua bentuk dalaman. ini pelbagai kuning air dan berbeza warna coklat - dari kopi, coklat kepada hampir merah wain. Skim sama akan melakukan ini dengan lukisan - tidak mengganggu dan lancar mengalir ke dalam setiap corak yang lain, bentuk geometri, riak atau hanya mengalir ke dalam setiap warna lain satu warna.

aksen warna yang terang di kawasan pedalaman boleh dicipta menggunakan permaidani

aksen warna yang terang di kawasan pedalaman boleh dicipta menggunakan permaidani

Peminat berlebih-lebihan boleh memilih apa sahaja keinginan hati mereka, hanya berdasarkan gabungan perenggan 4, yang akan menyesuaikan arah sedikit dan tidak memberi imaginasi membawa anda ke arah rasa buruk.

Apa yang perlu digabungkan warna permaidani:

 • bersama-sama nada kertas dinding atau cat;
 • perabot warna;
 • tirai gelap terus;
 • lantai.

majlis: permaidani boleh menjadi skim warna dengan dinding, perabot dan langsir, tetapi mereka tidak harus dipilih dengan tepat untuk nada lantai sebagai "bergabung" dengan dia, dan pedalaman akan kehilangan loghat yang cerah.

Gabungan harmoni permaidani dengan kawasan pedalaman: pengulangan kertas dinding motif bunga dan permaidani

Gabungan harmoni permaidani dengan kawasan pedalaman: pengulangan kertas dinding motif bunga dan permaidani

Bagaimana untuk memilih permaidani untuk dalaman ruang tamu

Namun, lokasi keutamaan di mana kita boleh sering mencari permaidani, ia ruang tamu. Sebagai peraturan, ia adalah ruang terbesar, yang akan membenarkan mana-mana eksperimen, perkara utama - untuk ingat tentang saiz yang betul dan keserasian!

Jika kita ingin menekankan geometri ruang dan perabot - adalah untuk memilih permaidani bentuk yang jelas. Secara kebetulan pilihan meletakkan "segi empat tepat dengan segi empat tepat" atau "bulatan dan bujur bawah bulat", kadang-kadang dalam bentuk permaidani bujur tekanan lebih murah kekerasan bentuk yang jelas dan begitu juga sebaliknya.

Permaidani dengan bentuk yang jelas kelihatan hebat di kawasan pedalaman di ruang tamu klasik

Permaidani dengan bentuk yang jelas kelihatan hebat di kawasan pedalaman di ruang tamu klasik

Sebagai penghubung antara perabot dan permaidani di ruang tamu boleh berfungsi sebagai upholsteri dengan hiasan yang serupa atau bantal hiasan untuk dipadankan. hanya untuk tirai gelap terus atau kertas dinding - dengan permaidani daripada mereka boleh menggabungkan warna atau corak.

Permaidani, panel perabot dan langsir dalam gaya yang sama

Permaidani, panel perabot dan langsir dalam gaya yang sama

Merujuk kepada praktikal: hidup - di dalam bilik berkomunikasi, di mana tetamu yang pernah dialu-alukan sepanjang hari dan hidup semua isi rumah dan haiwan kesayangan anda (jika mereka mempunyai satu), jadi ia adalah di permaidani ruang tamu harus mempunyai ketumpatan yang lebih tinggi. Diperiksakan hal ini semata-mata, apabila membeli dilipat tepi dan melihat - asas lebih kelihatan, yang dilampirkan kepada longgokan, lebih rendah ketumpatan dan lebih baik ia akan tersumbat dengan kotoran di sana.

permaidani Dlinovorsovye berbeza warna mencairkan dalaman ruang tamu yang luas

permaidani Dlinovorsovye berbeza warna mencairkan dalaman ruang tamu yang luas

majlis: untuk permaidani ruang tamu adalah yang terbaik untuk mengambil ketumpatan yang sangat tinggi, ia adalah penjagaan lebih mudah.

Baru-baru ini, dan agak lama untuk sebab-sebab tertentu pereka kata firma "tidak" corak bunga, tetapi jika anda suka gaya Provence, ia tidak perlu untuk melepaskan topik kegemaran demi fesyen. Lagipun, rumah anda - istana anda, dan perlu ada selesa untuk anda.

Bagaimana untuk memilih permaidani ke pedalaman: beberapa perkara tambahan yang berguna

Apa lagi yang kita perlu tahu apabila memilih permaidani:

 1. Produk tidak kasar atau memberikan bau.
 2. permaidani bulu mesti berubat dengan kompaun khas terhadap rama-rama.
 3. Jika anda mengambil permaidani untuk ruang tamu buatan tangan, melihat dan dalam ke luar. Hiasan dan warna mesti sepadan dengan tepat dengan muka. Juga, perlu sentiasa ditandatangani oleh penulis.
 4. Jika anda baru sahaja membeli dari permaidani akan melancarkan dalam villi - jangan panik. Beberapa hari pertama ia adalah perkara biasa, beberapa scree semula jadi akibat penyimpanan dan pengangkutan.
 5. Lebih berat - tidak lebih baik! Ramai orang percaya bahawa permaidani lebih keras, lebih baik ia adalah, dan "lebih kaya" - apa-apa seperti itu. Selalunya ia adalah "lebih berat" demikian - sukar untuk bergerak, untuk mencuci dan penjagaan.
 6. Kanak-kanak sangat gemar perkara yang luar biasa, dan terdapat permaidani, ia tidak sesuai untuk huraian klasik. Tetapi produk-produk juga kuat dan tahan lama dan yang paling penting, kanak-kanak yang menarik. Sebagai contoh, beberapa artikel daripada kulit ditenun dengan bahan-bahan lain dan warna-warna terang. Ia mungkin mengandungi kesan "tertekan" atau unsur-unsur menonjol. mereka tidak begitu mahal, tetapi nurseri menarik untuk melihat apa-apa permaidani atau pasir tiruan panda dengan lekuk serentak dengan kaki.
bagaimana untuk memilih permaidani untuk kawasan pedalaman: permaidani luar biasa benang berwarna-warni di dalam bilik tidur remaja

permaidani luar biasa benang berwarna-warni di dalam bilik tidur remaja

Memilih permaidani untuk mana-mana bilik - ia adalah penting, tetapi tidak seperti yang sukar kerana ia mungkin kelihatan. Perkara utama - untuk mengingati dan sepadan dengan beberapa kriteria mudah - saiz, bentuk, warna, keserasian. Jangan lupa untuk membawa mengira anda dan dimensi ruang direkodkan, yang akan berdasarkan dikemaskini. Dan kemudian walaupun pelbagai terbesar tidak membuat anda keliru dan membuat kesilapan dalam memilih.

Like this post? Please share to your friends: