Bagaimana untuk mengasah bar pisau: nasihat pakar untuk ketajaman yang sempurna dapur dan memburu pisau

Kaedah yang paling tradisional mengasah pisau dengan tangan mereka sendiri - kiliran yang

Kaedah yang paling tradisional mengasah pisau dengan tangan mereka sendiri - dengan bantuan batu pengisaran

Artikel ini akan membantu mana-mana pemula untuk belajar bagaimana untuk mengasah pisau bar secara manual (dengan video pendaftaran sms percuma) dan untuk memahami mengapa melakukannya pada semua. Profesional, sudah tentu, menyedari perkara ini, tetapi untuk mereka, mungkin ada maklumat yang berguna. Sama ada ia akan menjadi satu peluang untuk meningkatkan pengetahuan mereka untuk "terus jari kaki kami."


kandungan:

 • Bersedia untuk mengasah. Apa yang perlu anda lakukan sebelum itu?
 • Pemilihan bar yang sesuai
 • sudut mengasah yang betul
 • Bermula
 • Ciri-ciri proses mengasah pisau
 • Membawa kepada ketajaman pisau cukur
pengasah bijirin yang berlainan mempunyai tujuannya

pengasah bijirin yang berlainan mempunyai tujuannya

Dengan duit syiling boleh menentukan sudut di mana ia adalah perlu untuk mengasah pisau

Dengan duit syiling boleh menentukan sudut di mana ia adalah perlu untuk mengasah pisau

A pisau dapur yang baik radikal mengubah persepsi menghiris biasa dan memotong

A pisau dapur yang baik radikal mengubah persepsi pemotongan biasa dan butchering

Peranti untuk mengasah manual pisau di rumah - Musat

Peranti untuk mengasah manual pisau di rumah - Musat

Jika anda perlu membuat lebih banyak usaha untuk memotong, ia adalah satu kesempatan untuk merenung pisau mengasah. Kerana penggunaan senjata tumpul - berbahaya. Ia boleh pada bila-slip masa, dan percaya bahawa untuk menyebabkan kecederaan serius kepada anda atau orang yang berdiri di sebelah ketajaman bilah adalah mencukupi.

Corner pisau sharpener, yang dilampirkan kepada perabot

Corner pisau sharpener, yang dilampirkan kepada perabot

Bersedia untuk mengasah. Apa yang perlu anda lakukan sebelum itu?

Bilah pisau pada pemeriksaan lebih dekat kelihatan seperti gergaji, dan lebih kerap ia mempunyai gigi dan peralihan yang lancar antara mereka, lebih mudah adalah dengan menggunakan alat. pisau tumpul kehilangan gigi ini, mereka haus, bengkok dan runtuh.
Terdapat banyak cara untuk mengasah pisau dengan pengasah mekanikal dan elektrik, serta mesin khas dengan roda pengisaran. Tetapi pengasah tidak memberikan hasil yang sempurna dan mengasah kuda-kuda memerlukan pengetahuan yang agak besar dan kemahiran. Oleh itu, kita akan melihat bagaimana untuk mengasah pisau, bar, langkah demi langkah panduan untuk kerja-kerja bebas rumah. kaedah ini akan memberikan dua kelebihan utama: Penjimatan besar wang dan hasil yang besar.

Perkara pertama yang perlu dilakukan - untuk menentukan tahap kerosakan kepada bilah. Membuat ia sangat mudah. Meletakkannya pada sudut dengan garis cahaya terang. Kaedah ini serta-merta mengenal pasti semua sumbing dan tidak sekata, yang anda perlukan untuk menyelesaikan. Mereka akan muncul sebagai titik atau garis-garis pada bilah. Jika, bagaimanapun, sempadan di antara alam yang seragam, segar, tanpa peralihan, alat ini dalam keadaan baik.
Selepas itu, pisau mesti dibasuh di dalam air dengan sabun. Ini dilakukan untuk memudahkan kerja-kerja yang berikutnya. Pisau akan lebih mudah untuk slaid di batu Asahan, dan ia akan menjadi lebih mudah untuk mengekalkan sudut yang dikehendaki antara satah bilah dan bilah.

bagaimana untuk mengasah pisau bar: menghantar bilah pisau ke dalam cahaya matahari, kita boleh mengambil kira apa-apa kecacatan pada logam

Mengacukan pisau ke dalam cahaya matahari, kita boleh mengambil kira apa-apa kecacatan pada logam

Selepas mengasah pisau perlu dibersihkan dengan sabun

Selepas mengasah pisau perlu dibersihkan dengan sabun

Pemilihan bar yang sesuai

Alat utama dalam kerja-kerja susulan akan Whetstone. Untuk mendapatkan hasil yang sempurna, anda memerlukan batu beberapa bubur jagung yang berbeza. Bilangan minimum - dua, tetapi jika anda memerlukan pisau tajam pisau cukur, dibawa ke kesempurnaan, anda boleh menggunakan sehingga lima uji.

Bar dengan bijirin yang berbeza

Bar dengan bijirin yang berbeza

batu mengasah bermuka dua dengan butiran yang berbeza pada kedua-dua pihak

batu mengasah bermuka dua dengan butiran yang berbeza pada kedua-dua pihak

Terdapat dua jenis bar. Yang pertama - buatan digunakan untuk logam utama, yang dibuat dari bahan-bahan berikut.

 permata sintetik (berlian, nilam, dll):

 • borazon;
 • Karbid Kremniya;
 • padu nitrida boron;
 • dan lain-lain.
Pelbagai pengasah semula jadi

Pelbagai pengasah semula jadi

Kedua - semula jadi. Ia digunakan untuk kemasan mengasah pisau:

 • berlian;
 • bom tangan;
 • corundum;
 • batu-batu air Jepun.

Adalah jelas bahawa whetstones semula jadi adalah wang yang baik, tetapi jika anda mahu untuk mendapatkan hasil yang benar-benar baik, anda akan perlu membayar sedikit.
Satu parameter penting adalah saiz pilihan, sesuai untuk bar. Minimal ia harus panjang yang sama sebagai pembuka, yang akan perlu bekerja. Dan ideal - setengah hingga dua kali lebih. Lebar batu itu tidak penting dan dipilih berdasarkan kepada pilihan peribadi. Walaupun jika anda mengambil lebih daripada batu Asahan, walaupun orang baru yang tidak berpengalaman ia akan menjadi lebih mudah untuk bekerja dengan.
Sebelum permulaan bar perlu direndam dalam air (tiruan) atau minyak (semula jadi). menyuburkan cecair batu, ia menutup liang, mengurangkan pencemaran yang berikutnya dan memudahkan kerja anda.

sudut mengasah yang betul

Bagaimana untuk mengasah dapur bar pisau? Menyimpan ia di sudut yang dikehendaki. Ia adalah parameter ini kemudiannya akan menentukan isu tempoh kehidupan bilah dan kekerapan mengasah itu. Semakin besar sudut yang anda dapat, semakin tinggi rintangan logam kepada pengaruh luar, dan dengan itu, adalah perlu untuk mengemas kini ia kurang akut. Sudut akut memberikan kemudahan memotong, tetapi kerana kehalusan diperolehi pada ketika ini logam akan dipadamkan.

Satu cara mudah untuk mengukur sudut untuk mengasah pisau

Satu cara mudah untuk mengukur sudut untuk mengasah pisau

Skim pisau mengasah kompeten

Skim pisau mengasah kompeten

Faktor penentu akan maksud pisau:

 • bilah masakan jepun sedang diasah pada sudut 10-20 darjah;
 • pisau fillet dan memerlukan sudut Memasak profesional 25 darjah;
 • pisau isi rumah - 30 darjah;
 • bilah memburu diproses mengikut kecenderungan 35-40 darjah.

Anda perlu bukan sahaja untuk menentukan sudut kecenderungan, tetapi juga untuk mengekalkan ia semasa operasi keseluruhan.

Mengasah pisau memburu

Mengasah pisau memburu

Petua! Untuk mencari dan mengekalkan darjah bilangan yang diperlukan juga digunakan berulang kali dilipat lembaran kertas. Ia meter cepat, murah dan tepat.

Menggunakan kertas biasa, anda boleh menyemak ketajaman pisau

Menggunakan kertas biasa, anda boleh menyemak ketajaman pisau

Tambahan pula sudut bilah perlu melihat juga sudut di antara batu Asahan dan tepi memotong bilah. Ia mesti menjadi 90 darjah. Iaitu, anda perlu sentiasa menjaga bilah alat serenjang dengan batu. Untuk anda, ini bermakna berikut: pada awal gerakan seluruh pisau selari dengan dada, dan pada akhirnya anda meninggalkan sudut lebih kurang 45 darjah (bergantung pada bentuk pisau) berhubung dengan sendiri.

Bermula

Bagaimana untuk mengasah bar pisau dengan tangan, dengan sudut bilah dan terus GRINDSTONE? Mulakan dengan kersik batu yang besar. Ia digunakan untuk kerja-kerja kasar dan akan membuang semua penyelewengan yang boleh dilihat dan bilah sumbing, dan kemudian anda secara beransur-ansur meneruskan untuk lebih halus kasar. lebih kecil, keputusan yang lebih baik yang anda dapat. Penamat pengisaran boleh paste umumnya kasar, daripada blok.

Whetstone berpihak dengan bijirin yang berbeza

batu mengasah bermuka dua dengan gandum yang berbeza

Petua! Pastikan anda menetapkan bar di atas permukaan kerja supaya ia tidak akan bergerak semasa operasi, sebaliknya risiko "merobek" Langkah, yang boleh merosakkan keputusan akhir. Sebuah pilihan yang baik akan menjadi tikar getah. Ia akan memberikan cengkaman yang diperlukan.

tikar getah biasa akan membantu menjaga bar di terhenti

tikar getah biasa akan membantu menjaga bar di terhenti

Pertama, anda perlu untuk meletakkan bilah seluruh kiliran mengasah jauh. Dalam kes ini, kelebihan bilah adalah di atas pinggir kiliran. Kemudian anda mula lancar membawa pisau, secara beransur-ansur mengalihkan ke sisi supaya akhir pergerakan bertepatan dengan pisau tajam. Ia tidak digalakkan bahawa pisau jatuh dari tepi bar, jadi anda boleh calar tepi bilah. Apabila gerakan datang bengkok bilah, pemegang mesti mengangkat sedikit daripada "dibungkus" ke arah pemegang. Ini akan membuat sudut yang dikehendaki.

Arah betul pisau semasa mengasah

Arah betul pisau semasa mengasah

Ciri-ciri proses mengasah pisau

Dalam seksyen ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengasah bar pisau untuk mendapatkan instrumen yang tahan lama dan tajam. Penunjuk utama kejayaan tindakan anda akan menjadi penampilan di pinggir pemotongan yang dipanggil "duri". Ia kelihatan seperti jalur cahaya pada keluli bersalut dengan debu logam. Diarahkan "burr" sentiasa dalam arah yang sama, yang memastikan pergerakan diasah pisau seragam.

pisau burr diasah

pisau burr diasah

Tunggal berat sebelah dan bermuka dua pisau mengasah

Tunggal berat sebelah dan bermuka dua pisau mengasah

Sebaik sahaja mengasah dilakukan ke atas kedua-dua belah pihak, mereka mesti ganti. Selepas setiap bar pada giliran pisau. Dalam penjelmaan lain, sebelah pertama diasah selepas tepat jumlah yang sama pergerakan - dua. Tetapi kaedah ini adalah agak lebih teruk kerana ia menyediakan tidak cukup mengasah seragam.
Apabila "burr" terbentuk di sepanjang keseluruhan panjang, anda boleh bergerak ke batu dengan batu-batu kecil yang lebih halus dan mengulangi semua langkah di atas. Dengan mengurangkan saiz berkurangan kasar dan saiz "burr" yang diperolehi, kerana lapisan logam itu diambil dari bilah menjadi lebih kecil.

Pada setiap bar adalah wajar untuk menghasilkan 30-50 pergerakan (bergantung kepada kekerasan keluli dan tahap haus). Ingat bahawa hujah utama adalah kesabaran dan ketidakstabilan pergerakan anda. kekuatan di sini tidak penting, dan jika anda terlalu memberikan tekanan kepada pedang itu, ia tidak diasah dengan cepat dan hanya akan rosak.
Ia disyorkan antara peralihan pisau bilas air, mencuci habuk logam paduan.

Mencuci pisau mesti diasah di antara

Mencuci pisau mesti diasah di antara

Bagaimana untuk mengasah bar pisau: membawa kepada ketajaman pisau cukur

Jika anda mahu bilah yang sama-sama mudah untuk memotong tali, dilipat beberapa kali, dan akan memberikan hirisan nipis tomato lembut, ia adalah perlu untuk membawa pisau dengan sempurna. Ini akan membantu anda pes kasar. Ia boleh dibeli di mana-mana perkakasan atau khusus kedai.
Untuk peringkat akhir kerja, anda akan memerlukan jalur kulit tebal. Jika rumah itu tidak, maka ia adalah hebat untuk menggantikan tali pinggang tanpa ukiran. permukaan kerja harus licin, tanpa keterlaluan.

Abrasive pes untuk mengasah lebih teruk

Abrasive pes untuk mengasah lebih teruk

A flap kecil kulit akan membuat peralatan dapur utama lebih teruk

A patch kecil kulit untuk membantu membuat Peralatan dapur rumah lebih tajam

Memohon pes kasar pada kulit supaya ia benar-benar meliputi bahagian di mana anda perlu untuk menghasilkan pisau penamat. Selepas itu sekali lagi secara beransur-ansur, perlahan-lahan menghabiskan bilah pada tali pinggang, seli memutarkannya untuk mengasah kedua-dua belah keluli.
Jangan takut bahawa anda tidak akan melihat manifestasi kelihatan aktivitinya seperti semasa menggunakan pengasah kerana pes mengeluarkan zarah-zarah mikroskopik sehingga mereka tidak dapat dilihat oleh mata kasar. Buruh hanya akan menyebabkan perubahan warna yang kasar yang disalut pada kulit. Beliau bertukar kelabu selepas pergerakan pertama.

Memeriksa ketajaman pisau boleh memotong tali yang kukuh

Memeriksa ketajaman pisau boleh, memotong tali pepejal

Berjalan dengan cara ini beberapa kali, dan anda boleh melihat hasilnya:

 • Potong kertas tanpa menggunakan kuasa;
 • mencukur bulu pada lengan;
 • cuba untuk memotong tali tali atau payung terjun.

Ini standard kaedah ujian.

Pisau seramik dengan pisau sempurna tajam

Pisau seramik dengan pisau sempurna tajam

Kesimpulan dan cadangan akhir

Ramai tertanya-tanya: Adakah ia perlu lakukan - menghabiskan begitu banyak masa dan usaha hanya untuk mendapatkan keluli tajam? Jawapannya mudah - ia adalah perlu. Walaupun anda berada di dalam kehadiran hanya pisau dapur biasa. Betul tajam, mereka akan memberikan anda satu perasaan yang tidak terhingga memudahkan memotong, meningkatkan keselamatan kerja dan pada akhirnya akan menjimatkan, kerana semakin lama memegang kelebihan, lebih besar adalah alat.

Tajamkan pisau dapur di rumah, anda boleh dengan mudah dan cepat, matlamat utama adalah untuk tidak mengambil kira terlalu banyak bilah keluli, dan memastikan bahawa ketajaman bilah dipelihara untuk masa yang lama

Tajamkan pisau dapur di rumah dengan cepat dan mudah. Tugas utama - tidak mengeluarkan bilah terlalu banyak keluli, dan memastikan bahawa ketajaman bilah dipelihara untuk masa yang lama

Jika, selepas membaca artikel ini, anda masih mempunyai soalan tentang bagaimana untuk mengasah pisau betul, bar, video, yang melekat padanya, benar-benar menjelaskan mereka. Ia jelas menunjukkan keseluruhan urutan tindakan dan, oleh itu, ia akan menjadi lebih mudah untuk mengulangi mereka, narabatyvaya pengalaman sendiri.

Like this post? Please share to your friends: