telur Faberge (gambar): mewah adalah masa

kandungan

  • Kehidupan dan kerja Karla Faberzhe
  • Telur Faberge pertama
  • Meneruskan tradisi Paskah
  • Terbaik berfungsi Karla Faberzhe
  • telur Faberge Paskah hari ini

Faberge telur - satu istilah yang telah menjadi nama isi rumah. perhiasan ini, yang bernilai jauh lebih tinggi dari nilai sebenar mereka. Faberge telur - ia berfungsi dengan tuan besar Rusia Karla Faberzhe, yang menjadi terkenal kerana hakikat bahawa telur Paskah yang dibuat untuk keluarga diraja. Setiap satu daripada karya-karya beliau dalam kepentingan sendiri, mereka semua dilaksanakan dengan ketepatan profesional dan ketepatan dan terkesan dengan kecantikan luar biasa mereka.

Foto 1 - Faberge Telur "Hen Kelekh"


Kehidupan dan kerja Karla Faberzhe

Carl dilahirkan pada tahun 1846 di St Petersburg dalam keluarga Jerman dan Denmark. budak yang sejajar bapanya, yang memiliki sebuah kedai barang kemas di bandar. Pada tahun 1870, Karl membawa firma bapanya, dan pada tahun 1882 Maharaja Alexander III, melihat wizard pada satu pameran di Moscow, menjadi tertarik dalam seni yg tak dpt ditiru daripada Faberge. Pada tahun 1885, Maharaja Charles mengarahkan telur barang kemas yang memberi isterinya untuk bercuti Besar Paskah.

Foto 2 - Faberge Telur "Mosaic"

Kemudian keluarga imperial setiap tahun untuk menempah dengan Faberge telur baru yang unik, reka bentuk yang telah dirahsiakan sehingga masa penghantaran. Walaupun Faberge lain adalah mengagumkan, ia adalah telur master tukang emas membawanya kemasyhuran di seluruh dunia, beliau juga menerima gelaran "Master of the Guild of Goldsmiths Paris" di Perancis. Pada tahun 1920, tuan besar mati dalam Switzerland, di mana beliau berhijrah selepas revolusi di Rusia.

Photo 3 - Faberge Telur "Bay Tree"

Telur Faberge pertama

Telur Faberge pertama bagi Maria Feodorovna - isteri Alexander III adalah saiz 6.5 hingga 3.5 cm telur telah ditutup dengan enamel putih, emas diadakan di tengah-tengah jalur -. Line di mana telur dibuka. Dalam artikel itu merupakan satu lagi telur emas - sejenis kuning, dan padanya ada ayam emas. Di dalam ayam itu adalah mahkota ruby ​​dengan loket ruby.

Photo 4 - Faberge Telur"Курочка"

Photo 4 - Faberge Telur "Hen"

Reka bentuk telur tidak adalah idea Karl - adalah prototaip produk. Pada abad ke-XVIII beberapa barang kemas dihasilkan telur dengan kejutan, yang dibuat di atas prinsip anak patung, dengan ayam di dalam, yang merupakan mahkota, mahkota dan dalam - gelanggang.

Meneruskan tradisi Paskah

Setiap tahun maharaja itu terus dengan memberi isterinya pada Paskah telur oleh Faberge. Pengeluaran hadiah yang terlibat bukan sahaja tuan besar - kerja pada setiap telur mengetuai pasukan tukang dan perantis di bawah bimbingan Faberge. Selepas kematian maharaja, anaknya Nicholas II meneruskan tradisi. Dia memberikan telur barang kemas seperti ibunya, dan isterinya, Alexandra. Hanya 54 telur telah dibuat untuk keluarga diraja.

Photo 5 - Faberge Telur "Blue Ular Clock Egg»

Bukan sahaja untuk Maharaja Faberge mencipta produk yang sama. Satu lagi 17 telur telah dibeli oleh individu, hampir semua daripada mereka disalin contoh-contoh empayar. Tetapi sebelum pengeluaran besar-besaran telur tukang emas tidak dicapai - Faberge penting kerja yang luar biasa, semua telur telah dibuat untuk memerintahkan untuk keluarga kaya.

Photo 6 - Faberge telur "Sejambak Bunga"

Terbaik berfungsi Karla Faberzhe

Setiap telur Faberge adalah sekeping unik barang kemas. Sebagai contoh, "telur berputar thumbnail", yang ditawarkan kepada Empress Alexandra suaminya telah dibuat dari gunung kristal, dan di dalam diputar 12 miniatur dengan pemandangan dan tidak dapat dilupakan tempat untuk maharaja.

Photo 7 - Faberge Telur "telur dengan thumbnail berputar"

Imperial "Winter" telur diperbuat daripada berlian, opal dan kristal dengan bakul anemone dalam.

Photo 8 - Faberge Telur "Winter"

"St. George" Egg Nicholas II memerintah pada tahun 1915, apabila beliau telah dianugerahkan "Perintah St. George." telur adalah hadiah untuk ibu maharaja, dan di dalam adalah gambar Nicholas.

Photo 9 - Faberge Telur "St. George"

Telur "Memory of Azov" semacam bunga hijau dengan berlian yang tersembunyi di dalam dirinya model kapal frigat diperbuat daripada emas.

Photo 10 - Faberge Telur "Memory of Azov"

telur luar biasa "Coronation" dengan pengangkutan imperial dalam menarik ketepatan pengeluaran - berputar roda pengangkutan, membuka pintu.

Photo 11 - Faberge telur "Coronation"

Telur "Kremlin" - yang terbesar Faberge, yang dibuat dalam bentuk kotak muzik.

Photo 12 - Faberge Telur "Kremlin"

telur merah jambu "Lilies" menyimpan gambar Nicholas II dan kedua anaknya.

Photo 13 - Faberge telur "Lilies Lembah

Yang paling terkenal neimperatorskih telur - "Rothschild telur".

Photo 14 - Faberge Telur "Telur Rothschild"

kewujudannya dikenali hanya pada tahun 2007, sebelum produk itu disimpan di dalam keluarga Rothschild. telur mewakili jam bertatahkan dengan permata batu zakar dalam yang menyanyikan setiap jam dan kepak sayapnya.

Photo 15 - Faberge Telur"Конный памятник Александра III"

Photo 15 - Faberge Telur "tugu Equestrian Alexander III»

telur Faberge Paskah hari ini

Tidak semua Fabergé terselamat sehingga hari ini - kini anda boleh menikmati semua 62 telur, di mana maharaja - 46. Barang-barang yang hilang itu hilang semasa revolusi. Sehingga 1930, telur dianggap warisan budaya Federation, dipelihara di Kremlin. Pihak berkuasa kemudian dijual kerja, pelanggan mula Armand Hammer, Bertie Forbes, Emmanuel Vartsky.

Photo 16 - Egg Faberezhe"Яхта Штандарт»

Photo 16 - Egg Faberezhe "Yacht Standart"

Pada tahun 2004, Viktor Vekselberg membeli Forbes dari 15 biji telur barang kemas beliau, kembali perjalanan pulang. Pada tahun 2011, ahli perniagaan Rusia Vekselberg walaupun cuba untuk membeli semula jenama Faberge, tetapi tidak berhasil. Kini jenama itu dimiliki oleh Brian Gilbertson - ahli perniagaan Afrika Selatan.

Photo 17 - Faberge Telur "Renaissance"

Lihat pada telur Faberge boleh dalam Armory, Muzium yang dinamakan selepas A. E. Fersmana, di Muzium Negara Rusia, untuk membiayai pameran bertajuk "Link of Times". Banyak bahagian di dalam koleksi peribadi - di Rusia, Amerika Syarikat, England, Monaco.

Photo 18 - Faberge Telur "Gatchina Palace"

Tanpa mengira lokasi mereka bekerja tukang emas yang besar bernilai banyak kali lebih tinggi daripada nilai sebenar mereka. Carl Faberge membuat sumbangan penting kepada pembangunan warisan budaya Rusia. Memastikan Faberge kemahiran hebat, anda boleh dengan bantuan video yang dicadangkan.

Like this post? Please share to your friends: