Katil batu untuk taman: idea-idea yang terbaik dan tips hiasan dari pereka landskap

katil bunga kecil di sepanjang pagar

komposisi kecil di sepanjang pagar

Akhir-akhir ini ia telah menjadi penting untuk menghiasi bahagian mereka daripada katil bunga, katil bunga dan slaid alpine. semakin, taman Ia digunakan untuk rekreasi, jadi laman web harus kelihatan rapi dan menyenangkan mata. untuk mewujudkan katil bunga indah boleh digunakan bahan-bahan semula jadi, sebagai contoh, akan melihat batu-batu yang baik. Tetapi untuk mendapatkan kesan yang diingini, anda perlu tahu beberapa nuansa dan menawarkan pilihan bahan.


Buat sempadan menggunakan batu-batu

Buat sempadan menggunakan batu-batu

landskap Posh

landskap Posh

batu laut sering digunakan untuk hiasan katil bunga

batu laut sering digunakan untuk hiasan katil bunga

Sempadan batu laut dibentangkan dalam tiga baris

Sempadan batu laut dibentangkan dalam tiga baris 

peraturan asas

Apabila anda membuat katil bunga tidak perlu digunakan sama dalam penampilan dan saiz batu-batu. Gabungan pelbagai jenis boleh membuat tumpuan asal, tetapi keputusan gaya umum seluruh kawasan itu mesti dikekalkan. Terdapat kaedah umum:

 • meletakkan bunga yang diperlukan supaya ia tidak mengganggu, dan pesta untuk mata. Anda boleh memilih lokasi di tengah-tengah kawasan itu atau di sepanjang dinding kosong;
Katil diperbuat daripada batu semakin popular lagi

reka bentuk ini sekali lagi semakin popular

Taman yang luas dengan laluan pejalan kaki hiasan

Taman yang luas dengan laluan pejalan kaki hiasan

 • mengambil tumbuh-tumbuhan perlu, memandangkan keadaan yang sama untuk hidup dan berbunga sihat, sebahagian daripada mereka seperti bayang-bayang, orang lain tidak boleh, tanpa sinar matahari;
 • mengambil kira keperluan dan permintaan untuk air, dan saiz dan ciri-ciri lain tumbuhan itu;
 • lebih mudah untuk mewujudkan katil bunga yang besar, bukannya beberapa kecil, tetapi bilangan dan rupa bergantung kepada penyelesaian reka bentuk di semua taman.
bunga Thread

bunga Thread

katil batu boleh menggantikan untuk musim panas, jika anda meletakkan ia di tengah-tengah taman. Little terang dan menghiasi tempat yang dekat pagar dan tidak mengganggu lapisan atau hiking.

katil pembentukan

Untuk membuat taman bunga, anda boleh menggunakan bahan yang berbeza. Ini boleh termasuk yang berikut:

 • struktur batu kapur yang poros menyumbang permohonannya. Retak dipenuhi dengan tanah dan kemudian ditanam tumbuh-tumbuhan. Ia adalah alga berkelakuan baik dan lumut.
 • Kerana penampilan hiasan katil bunga sering digunakan basalt.
katil hiasan sekeping batu pepejal

katil hiasan sekeping batu pepejal

 • Kuarzit mempunyai palet besar warna dan permukaan yang licin. Dia mampu untuk bersinar di matahari, ia kelihatan indah.
 • Batu pasir mempunyai banyak warna dari kelabu ke merah. Tetapi ia adalah perlu untuk mengambil kira masa yang rock bersifat sementara.
 • Keupayaan untuk delaminate plat batu tulis yang digunakan dalam reka bentuk landskap. Ia boleh menjadi hijau, biru dan juga ungu.
bunga kuning akan menambah kecerahan untuk landskap anda

bunga kuning kecerahan landskap memberi

 • Tuff merujuk kepada batu kapur dengan dia ditanam membelit dan penutup bumi tumbuh-tumbuhan.
 • Walaupun penampilan yang indah, granit kurang cenderung untuk menggunakan untuk mewujudkan sebuah taman bunga, kerana ia boleh berasid tanah.
 • Pengumpulan batu-batu berbentuk bulat saiz yang berbeza, air dikupas, yang dipanggil batu-batu kecil.
Batu-batu kecil akan membantu mereka bentuk taman anda untuk membuat menarik

Kayap - unsur menakjubkan hiasan untuk taman

 • batu hiasan, dolomit akan menghiasi mana-mana taman.
 •  untuk taman-taman bunga pagar sering menggunakan bata putih atau merah.
Sempadan katil bunga bata

Sempadan katil bunga bata

untuk pembentukan katil bunga anda boleh mengambil beberapa batu besar di sekeliling mereka untuk meletakkan barang-barang kecil. Tambahan pula, bahan-bahan tambahan. Perparitan akan menyediakan batu, pasir atau batu kelikir. Buat sungkupan adalah perlu untuk mewujudkan keselesaan kepada tumbuh-tumbuhan, dan ia boleh memberikan gambut atau kulit kayu.

Cara membuat batu taman bunga?

Salah satu pilihan adalah untuk mewujudkan katil bunga, yang dihiasi dengan sempadan batu, tetapi pepejal melihat, katil pepejal yang tinggi. Untuk melakukan ini, meletakkan beberapa lapisan batu untuk ketinggian yang dikehendaki dinding.

Mula pembinaan adalah disebabkan oleh asas. Dengan bantuan tali dan pasak menandakan lokasi untuk katil bunga masa depan. Sepanjang perimeter untuk menggali kedalaman parit 30 cm, lebar hendaklah serentak dengan bahan saiz. Ia adalah mungkin untuk mengeluarkan pesawat tanah seluruh satah katil bunga. Di bahagian bawah bahan bumbung parit jejak atau filem plastik, di atas yang mula tuangkan asas konkrit.

katil pembinaan tanpa asas yang

Pembinaan tanpa asas yang

meletakkan batu-batu

meletakkan

Apabila asas benar-benar kering, anda boleh mula untuk meletakkan batu-batu. Untuk mewujudkan katil bunga pada asas konkrit - bukan prasyarat. parit boleh diletakkan geotextile dan ditutup dengan pasir oleh seorang ketiga, yang diletakkan batu-batu besar.

Bentuk tidak teratur batu alam menjadikan kerumitan pemasangan. Kelegaan perlu memenuhi tanah itu, yang mesti ketat ram. Apabila batu-batu menjadi tersekat separuh jalan keluar dari parit, ia adalah asas struktur.

Bentuk yang tidak teratur batu semula jadi akan membuat bangunan anda lebih asli

Bentuk yang tidak teratur batu semula jadi akan membuat pembinaan asal anda

Seterusnya, satu penyelesaian untuk batu. Jika katil sedang dibina atas asas yang konkrit, membuat lubang untuk saliran. penyelesaian yang telah digunakan di bahagian dalam, untuk mengekalkan kesan drywall. Setelah simen telah kering, ia disembur pada permukaan sealant. Ia menghalang berlakunya retak pada sendi.

Selepas 7-10 hari, apabila penyelesaian sepenuhnya mengeras, anda boleh mula untuk mengisi bahagian dalam bangunan, iaitu, untuk mengisi tanah di mana tumbuh-tumbuhan yang ditanam.

Pada ketinggian 60 cm boleh diletakkan baris binaan batu kaedah kering. Dalam kes ini, anda perlu memilih batu dalam bentuk dengan teliti untuk mengurangkan jurang antara mereka.

Perbezaan dari taman batu atau rockeries

rockeries Motley membuat laman web anda sangat menarik

Rockeries - komposisi bermacam-macam warna batu dan tumbuh-tumbuhan

sekatan tidak memerlukan pemilihan bahan yang ketat, tidak seperti slaid alpine. Di samping itu, batuan Ia harus mengingatkan pergunungan dan terdiri daripada tumbuh-tumbuhan yang mempunyai akar yang maju. Untuk pemilihan katil tumbuhan didapati tertakluk kepada kaedah-kaedah yang disenaraikan di atas.

bunga kuning akan membantu menghilangkan kemurungan

bunga kuning akan membantu menghilangkan kemurungan

komposisi indah dengan batu laut

komposisi berkesan batu laut

untuk rockeries perlu membiak saiz yang berbeza, di samping itu, ia diletakkan simetri dan secara semula jadi. Taman Bunga juga dibentangkan mengikut peraturan geometri - betul-betul.

pemilihan tumbuhan

Alyssum bukan sahaja menghiasi taman anda, tetapi juga isi dengan bau yang menyenangkan

Alyssum bukan sahaja menghiasi taman anda, tetapi juga isi dengan bau yang menyenangkan

Perlu diingat bahawa tumbuh-tumbuhan tinggi perlu diletakkan di tengah-tengah dan rendah - di tepi gubahan bunga. Di katil bunga yang dibangkitkan dan tumbuh-tumbuhan yang subur lebih baik. fabrik semula jadi menjadi panas dengan cepat dan mengeluarkan haba pada waktu malam. Di samping itu, mereka dapat mengekalkan kelembapan dan melepaskannya secara beransur-ansur, memberi makan tumbuh-tumbuhan.

Kaedah ini menghadkan tumbuhan tanaman dari serangga dan perosak. komposisi kelihatan semula jadi dan indah, anda perlu berfikiran baik reka bentuk, ia perlu diambil kira:

 • gabungan palet, bentuk dan ketinggian tumbuhan;
 • Keadaan yang sama untuk penyelenggaraan;
 • masa berbunga.
taman mewah tumbuhan eksotik

taman mewah tumbuhan eksotik

Bagaimana untuk menjaga?

Walaupun kepelbagaian bahan semula jadi dan perbezaan antara permukaan pilihan, ia adalah mustahil untuk mengelakkan pencemaran, hujan dan matahari terik, kerana struktur itu terletak di tempat terbuka.

Agar bahan yang tidak menyerap kotoran dan kelembapan, ia boleh dirawat dengan sebatian hidrofobik, yang direka khas untuk tujuan ini. Merendam bahan-bahan tersebut, permukaan diperkukuhkan dan warnanya menjadi lebih cerah dan lebih tepu.

Membuat reka bentuk landskap di laman anda, ia perlu difahami bahawa untuk penampilan yang menarik tentang keperluan untuk penyelenggaraan tepat pada masanya dan tetap.


Like this post? Please share to your friends: