primroses Spring: Foto dengan nama-nama

Pertama bunga musim bunga segar dan cerah

Pertama bunga musim bunga segar dan cerah

Mungkin tiada tumbuhan lain tidak menyebabkan begitu banyak emosi, seperti bunga-bunga musim bunga pertama. Spring mempermainkan pertama cahaya matahari benar-benar panas, sungai dicairkan dan malu-malu pertama, tetapi ia muncul primroses, kilang-kilang kecil tetapi sangat berani mengatakan ketibaan akhir musim bunga.


kandungan

  • snowdrop
  • Proleski
  • crocuses
  • Iridodiktium
  • ERANTHIS
  • semacam tumbuhan
  • muscari
  • anemone
  • primrose
Meletakkan di primroses dan mereka akan menggembirakan anda dengan warna-warna selepas musim sejuk sejuk

Meletakkan di primroses dan mereka akan menggembirakan anda dengan warna-warna selepas musim sejuk sejuk

Mungkin primroses tidak gembira dengan kekayaan tertentu warna atau tempoh berbunga, tetapi hampir semua daripada mereka - yang sangat tak berat dalam penjagaan. Ia adalah penting hanya pada musim luruh untuk mengambil untuk mereka tempat yang betul untuk tanah. Primroses (seperti mentol dan rhizome) lebih suka tempat yang mempunyai cahaya yang baik dan tanah lembap, tetapi tanpa genangan air. Jika primroses bulat bahawa mereka telah gembira berbunga musim bunga, perlu ditanam pada musim luruh (pengecualian - hyacinths dan warna kuning kemerahan), semacam tumbuhan, atau lungwort boleh ditanam pada musim bunga. primroses tumbuhan perlu ditanam dengan perennials dalam syarikat itu, yang akan menggantikan mereka selepas berbunga.

Mari kita kaji apa bunga pertama akan mengisi bunga taman selepas hibernasi.

snowdrop 

snowdrop cantik dan halus

snowdrop cantik dan halus

Nama lain - Galanthus. kilang yang sangat tahan sejuk yang terdapat di taman, hanya salji cair. Pada musim bunga ia bunga salah satu pertama, walaupun sejuk tidak boleh teruk merosakkan bunga.

Snowdrop, dan juga lain-lain jenis melkolukovichnyh tidak cerewet mengenai tanah, tetapi lebih suka longgar, lembap, tanah yang subur, bersaliran baik, dengan bertakung meninggal dunia mentol air. Tempat terbaik untuk tanah - di bawah pokok, di bawah semak, yang pada awal musim bunga tidak membuat teduh lagi nyaman. Air diperlukan hanya jika musim sejuk adalah salji sedikit, dan musim bunga - sangat kering. Snowdrop - ephemeroid, atas tanah bahagian tumbuhan itu mati selepas tempoh vegetatif tidak tahan lama. Multiply - mentol, kanak-kanak, masa terbaik untuk cantuman - Julai-September.

Snowdrops tidak memerlukan penjagaan khas, tetapi kelihatan sangat bagus

Snowdrops tidak memerlukan penjagaan khas, tetapi kelihatan sangat bagus

snowdrops merah jambu yang jarang berlaku

snowdrops merah jambu yang jarang berlaku

Proleski

Masih bunga yang lain, yang banyak bersekutu dengan musim bunga, walaupun dianggap sebagai penduduk hutan, di mana berbunga bentuk Scilla Difolia di kawasan terbuka tasik biru langit. Tetapi ini primroses musim bunga akan mendapat tempat di taman - dalam rockeries, bukit Alpine. Dengan hebatnya akan kelihatan biru Scilla Difolia pada rumput antara pokok-pokok masih togel dan belukar.

Yang paling terkenal di antara kita squill Siberia - ia bunga pada akhir Mac, ia mudah dikenali oleh menindik bunga berbentuk loceng biru. Tetapi jenis varietal lebih pelbagai - mereka boleh putih, biru, ungu atau merah jambu pucat.

snowdrops tezhe hanya dengan bunga biru - Proleski

Proleski - snowdrops sama hanya dengan bunga biru

Lautan Scilla

Lautan Scilla

Proleski - yang bulat perennials, nekapriznye dan tumbuh-tumbuhan yang berasingan, tempat terbaik untuk yang akan menjadi kanopi kebun, dengan alasan yang cukup longgar dan subur. Mereka yang besar sebagai baka sendiri pembenihan, dan dengan membahagikan mentol boleh berkembang dengan selesa selama beberapa dekad pada satu dan tempat yang sama. Winterhardiness cukup, tetapi tempat terbaik untuk musim sejuk, di mana mereka membesar untuk menampung armful daun.

crocuses

Kraisivye crocus kuning terang

Kraisivye crocus kuning terang

Tidak terbuka dan crocus salji kelihatan cerah dan cantik

Tidak terbuka dan crocus salji kelihatan cerah dan cantik

Pertama (ia mungkin menjadi akhir Februari) mekar spesies botani, dan kemudian - pada bulan April - banyak kacukan crocuses. terbaik crocuses melihat dalam kumpulan - dari yang warna-warna terang menjadi lebih ekspresif dan lebih ketara. Ia adalah mungkin untuk menggabungkan pelbagai jenis warna kuning kemerahan, dan menggabungkan mereka dengan primroses lain. Terutamanya crocuses berkesan melihat latar belakang batu, hiasan kelihatan Sebaliknya lembut warna dan batu-batu yang ketat, itulah sebabnya mereka sentiasa musim bunga bunga yang ditanam di dalam rockeries dan bukit berbatu. Sempurna crocuses kelihatan pada rumput, tetapi perlu diingat yang bermula untuk memotong rumput akan dibuat hanya selepas pereputan lengkap daun.

Musim bunga, warna kuning kemerahan yang ditanam pada musim gugur, pada masa yang sama mereka juga berasa seperti matahari, dan di bawah naungan, tetapi matahari penuh bunga yang banyak, dan bunga - lebih terang. Serta mentol lain, mereka lebih suka tanah longgar dan telap dengan bertakung mentol reput air.

padang rumput yang berwarna-warni crocuses

padang rumput yang berwarna-warni crocuses

Care - sekurang-kurangnya, tidak ada keperluan untuk menggali crocus setiap tahun untuk musim sejuk. bunga pudar dikeluarkan supaya ia tidak merosakkan keindahan komposisi. Pada musim sejuk, locus daripadanya boleh zamulchirovat daun atau kompos. crocus dibiakkan, serta mentol lain, proses kanak-kanak, bawang - menanam satu, 2-3 tahun di tempat ini terdapat sarang padat mereka.

Petua! Mahu crocuses mekar awal - jatuh mereka di tempat yang paling cerah, di mana salji telah cair pertama.

Iridodiktium

iridodiktium Bright juga merujuk kepada Primrose

iridodiktium Bright juga merujuk kepada Primrose

ungu iridodiktium Lush

ungu iridodiktium Lush

Bunga-bunga ini dipanggil irises-snowdrops, mereka mekar di awal musim bunga, sebaik sahaja salji akan turun. Ia adalah fros tahan lasak perennials bulat, walaupun dalam penampilan mereka menyerupai iris konvensional. Mereka adalah rendah, tetapi ia adalah sangat menarik dan elegan, dengan warna-warna terang dengan warna yang asal (biru pucat, ungu, biru, cyan, magenta, merah, oren) dengan diameter 5-7 cm, dengan corak mewah bintik dan belang pada kelopak. Oleh kerana kecil (10 cm), mereka adalah sesuai untuk pertumbuhan taman-taman berbatu, pada masa berbunga (Mac-April), mereka membuat syarikat yang sangat baik untuk mentol lain. Pada rumput adalah lebih baik untuk menanam kumpulan dalam penanaman tunggal, dia akan menjadi terlalu tdk.

Penjagaan iridodiktiumom hampir mengulangi penjagaan tulip. Mereka suka cahaya, bersaliran baik, tanah yang subur, tetapi yang paling penting - mereka sangat matahari penyayang, ia adalah sangat penting untuk dipertimbangkan apabila memilih tempat untuk tanah. musim panas adalah lebih baik untuk menggali mentol, ciri utama untuk ini - daun mula menjadi layu. Ditanam mereka pada masa yang sama dengan bunga tulip pada musim luruh awal. Kaedah terbaik pembiakan - vegetatif, mentol seorang dewasa biasanya memberikan 1-2 penggantian.

ERANTHIS

bunga matahari dalam salji

bunga matahari dalam salji

Asal-usul nama - diterjemahkan dari nama Latin - Eranthis (Erantis), yang bermaksud "musim bunga" dan "bunga". Sering kali ini adalah bunga-bunga musim bunga yang pertama, yang hadapan walaupun snowdrops fros. Satu warna (kuning, berbentuk cawan, tidak lebih daripada 3 cm dalam diameter) kadang-kadang membuat jalan mereka melalui salji, disertai dengan daun gangsa-hijau elegan. Berbunga berlangsung selama kira-kira 2 minggu.

bunga kuning kecil boleh menghiasi taman anda

bunga kuning kecil boleh menghiasi taman anda

ERANTHIS cerah dalam daun kering tahun lepas

ERANTHIS cerah dalam daun kering tahun lepas

Tumbuhan kecil terbaik ditanam dalam kumpulan - supaya mereka kelihatan lebih menakjubkan, dengan syarikat yang baik mereka akan membuat mentol awal - snowdrops, crocuses atau iridodiktiumy. Tempat terbaik untuk penanaman mereka - pokok renek daun luruh atau pokok, dalam penumbra, tanah - cahaya, bukan berasid, makanan, cukup lembap (contraindicated sebagai genangan air dan kemarau). Penyebaran - oleh benih, mekar akan datang hanya pada tahun ketiga selepas penanaman, maka baik cukup menternak pembenihan diri.

semacam tumbuhan

tajuk lain - "bunga Kristus" atau "Rozhdestvenskaya Roza", menurut legenda, ini adalah bunga yang dibawa hadiah kepada Yesus yang baru lahir, gembala-gembala Betlehem. Dalam semacam tumbuhan Zaman Pertengahan semestinya ditanam berhampiran rumah, ia dipercayai bahawa ia melindungi terhadap roh-roh jahat, ilmu sihir dan mata yang jahat.

Frost - satu rhizome saka malar hijau mekar di awal musim bunga, sebelum ia mula menggembirakan snowdrops berbunga dan crocuses, dan tumbuhan itu sendiri adalah mudah untuk bertolak ansur frosts untuk -6S. Bunga boleh menjadi sangat pelbagai - putih, merah wain, kuning dengan warna hijau, merah gelap, pic, dan lain-lain

Semacam tumbuhan warna lembut merah jambu

Semacam tumbuhan warna lembut merah jambu

Frost - salah satu bunga musim bunga yang paling indah

Frost - salah satu bunga musim bunga yang paling indah

Semacam tumbuhan tidak begitu cerewet mengenai tanah, tetapi ia adalah lebih baik untuk memilih satu tempat yang longgar, lembap, tanah yang bersaliran baik. Lebih suka teduh separa ini, juga menyuruh dia pokok epal - daun adalah mulsa semula jadi, yang bukan sahaja akan meningkatkan kesuburan tanah tetapi juga menyediakan nutrien semacam tumbuhan.

Petua!  Apabila memilih tempat untuk semacam tumbuhan tumbuhan, ia harus diperhatikan bahawa tumbuhan adalah sangat sensitif kepada pemindahan kerap, tetapi di satu tempat akan berkembang maju 10 tahun.

Dibiakkan oleh benih semacam tumbuhan (berbunga berlaku pada 3 tahun), tetapi yang paling penting - dengan membahagikan belukar.

muscari

Standard bunga muscari mempunyai naungan biru ke putih

Standard bunga muscari mempunyai naungan biru ke putih

muscari jepun mempunyai warna merah jambu

muscari jepun mempunyai warna merah jambu

Nama lain - gondok murine atau muscari - bulat saka, sangat bersahaja, tetapi sangat cepat berkembang tumbuh-tumbuhan. Tumbuhan boleh di matahari dan di bawah naungan separa, di bawah semak, tanah - dengan kebolehtelapan air yang baik, mentol tidak bertolak ansur yang basah. Bunga dari putih kepada biru gelap (bergantung kepada spesis), dikumpulkan di perbungaan padat (racemes atau apikal) sehingga 8 cm. Spesies berbunga awal bermula pada bulan April, tahan 2-3 minggu, selepas dedaunan mati, jadi menjaga bunga yang akan datang untuk menggantikan mereka.

Petua! Mentol ini agak agresif, jadi jika anda membuat keputusan hanya untuk mencuba, ia adalah yang terbaik untuk menanam mereka di dalam bekas khas - jika tidak mengeluarkan mereka dari laman web ini akan menjadi sangat bermasalah.

anemone

Hutan anemone belogotsveta

Hutan anemone belogotsveta

Anemone dostadochno bunga terlalu terang dan cantik

Anemone dostadochno bunga terlalu terang dan cantik

nama lain - anemone, tetapi jika kita bercakap mengenai spesies awal, ia adalah - anemone lyutichnaya atau Dubravnaya. Dalam kes ini, terakhir yang sering dipanggil "podsnezhnikovoy" pada awal berbunga dan untuk bunga putih. Pokok-pokok yang hanya mula membengkak buah pinggang, dan anemone Dubravnaya ruang meliputi permaidani pepejal putih.

Anemone boleh menjadi warna yang berbeza

Anemone boleh menjadi warna yang berbeza

Syarat-syarat budaya, anemone Dubravnaya ketinggian batang dan saiz bunga amat meningkat. bunga akan kelihatan cantik di tengah-tengah spiraea dan kerdil barberry, menekankan kecantikan halus spring dedaunan. Untuk penanaman anemone perlu memilih, alkali, tanah humus yang kaya dengan lembap, tetapi anemone nekapriznaya menyesuaikan diri dengan baik untuk mana-mana persekitaran. Masa yang paling sesuai untuk pembiakan - awal musim bunga, ia dijalankan dengan membahagikan rizom. Anemone Dubravnaya - tumbuhan dengan rhizome menjalar, bertempat di lapisan atas tanah, supaya pada musim sejuk ia adalah wajar untuk menyembunyikan, kecuali apabila frosts teruk tercabut semua tunas bunga, meletakkan musim gugur.

primrose

Primula kelihatan baik dalam batu

Primula kelihatan baik dalam batu

Primula kerana warna-warna yang akan sentiasa kelihatan terang dan cerah

Primula kerana warna-warna yang akan sentiasa kelihatan terang dan cerah

Primrose boleh ditanam di kedua-dua laman web dan di dalam pasu

Primrose boleh ditanam di kedua-dua laman web dan di dalam pasu

kajian kami akan lengkap tanpa ini tumbuhan yang agak tak berat dengan lebih daripada 550 spesies. Terawal mereka mekar pada bulan April, tetapi mereka tertarik dengan hakikat bahawa dalam beberapa spesies dan boleh semula mekar pada awal musim luruh. Oleh jenis awal-berbunga primrose spring (ram) dan vulgaris Primula. Yang berbunga subur, selepas salji cair, apabila melonggarkan tanah, ia adalah disyorkan untuk membuat baja nitrogen, dan pada awal berbunga - fosforus. Sesuai untuk penanaman saliran yang baik, tanah lembap. Apabila penanaman adalah penting untuk mengambil kira mod kelembapan - tanah perlu sentiasa lembap, tetapi air tidak bertakung. Kaedah yang paling berkesan pembiakan - dengan membahagikan belukar, yang dijalankan dengan bermulanya dorman (awal Jun), selepas akhir berbunga.

Petua! Untuk memanjangkan primroses berbunga, anda mesti membuang tangkai bunga pudar perlu menanam tidak membelanjakan rizab nutrien di dalam benih masak.

bunga musim bunga terang di taman

bunga musim bunga terang di taman

Ramai daripada primroses boleh ditanam di dalam tanah di kawasan tersebut, dan juga di dalam pasu, yang juga boleh menghiasi taman anda

Ramai daripada primroses boleh ditanam di dalam tanah di kawasan tersebut, dan juga di dalam pasu, yang juga boleh menghiasi taman anda

Alley bunga spring terang

Alley bunga spring terang


Like this post? Please share to your friends: